Wakame suszone BIO

25g. Znacznie zwiększają wartość odżywczą wszystkich pokarmów, które sa przygotowywane z dodatkiem tych alg. Producent: PORTO MUINOS (Hiszpania). Wakame stanowi codzienny składnik potraw kuchni japońskiej, zwłaszcza jako jeden ze składników zupy misoshiru oraz diety Genmai-Saishoku

12,97 zł

Wakame suszone BIO

Darmowa dostawa kurierska od 100zł

darmowa dostawa - free delivery

More info

Wakame od wieków jest hodowane w Japonii i Korei. Zdobyło sobie również pewną popularność w USA już w latach 60. XX wieku, w związku z ówczesną modą na makrobiotykę. Sprowadzano je suszone z Japonii. Obecnie dziko rosnące wakame wykorzystuje się również lokalnie w restauracjach orientalnych w Australii.

 

Moczyć w wodzie przez 20 minut, następnie zmienić wodę i moczyć przez kolejne 20 minut. Po namoczeniu Wakame powiększa objętość do czternastu razy w stosunku do swoj4j suchej wagi. Gotować według uznania ok. 15-20 minut.

 

Skład:

wodorosty Wakame* (Undaria pinnatifida)

 

*produkt ekologiczny, objęty certyfikatem kontroli ES-ECO-022-GA

 

Wartość odżywcza w 100g:

wartość energetyczna - 304,9 kcal/1,277,1

białko - 16,8 g

węglowodany - 38 g; w tym cukier - <0,5 g

tłuszcz - 2,7 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 1,2 g

błonnik - 30,7 g

sód - 3,5 g

Certyfikaty*BIO

 

-przepisy-

 

SAŁATKA Z WAKAME

 

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

parę liści sałaty
trochę wakame (suszone wodorosty), tak 10 gramów
duży pomidor
cebula czerwona lub biała

dressing:
3 łyżki wody
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
trochę sezamowych ziarenek

Przygotowanie: do 15 min.

Rozłożyć na talerzyku poszarpane liście salaty, w środku ułożyć górkę z namoczonych w dużej ilości zimnej wody wakame (znacznie zwiększa objętość), porządnie odciśniętych z wody, poukładać wokół cząstki pomidora i wiórki z cebuli.

Przygotować dressing, dobrze wymieszać jego składniki, polać sałatkę, wierzch posypać ziarenkami sezamu.

Wskazówki i uwagi:

Trzeba uważać, żeby całość nie wyszła zbyt mokra. Dlatego sałata powinna być sucha, glony dobrze odciśnięte, a dressing dolewany stopniowo.

Volume discounts

QuantityDiscountYou Save
2 2.5% Up to 0,65 zł
4 5% Up to 2,59 zł

Reviews

Write a review

Wakame suszone BIO

Wakame suszone BIO

25g. Znacznie zwiększają wartość odżywczą wszystkich pokarmów, które sa przygotowywane z dodatkiem tych alg. Producent: PORTO MUINOS (Hiszpania). Wakame stanowi codzienny składnik potraw kuchni japońskiej, zwłaszcza jako jeden ze składników zupy misoshiru oraz diety Genmai-Saishoku

Path: > > > > Wakame suszone BIO

Customers who bought this product also bought:

5 other products in the same category: