Nori suszone, płatki BIO

25g BIO Nori można użyć do onigiri (ryżowych kulek) oraz mochi (ryżowych ciastek). Po pokruszeniu można użyć do makaronu. Producent: PORTO MUINOS (Hiszpania).

12,11 zł

-10%

13,45 zł

Reduced price! Nori suszone, płaty BIO

More info

Po namoczeniu Nori powiększa objętość do czterech razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować według uznania ok. 5 minut. Można też przygotować w piekarniku lub na patelni.

Lub moczyć w wodzie przez 5 minut.

 

Skład: wodorosty Nori* (Porphyra spp.)

 

*produkt ekologiczny, objęty certyfikatem kontroli ES-ECO-022-GA

 

Wartość odżywcza w 100g:

wartość energetyczna - 306 kcal/909 kJ

białko - 33,2 g

węglowodany - 7,1 g; w tym cukier - <0,5 g

tłuszcz - 1,1 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0,49 g

błonnik - 22,9 g

sód - 0,7 g



 

 


Składniki:

  • Japoński ryż do sushi (albo "lepki" ryż)

[Ryż bardzo dokładnie wypłukać (można odstawić na 30 min przed gotowaniem), ugotować w proporcjach 1 szkl. ryżu do  1 i 1/4 szkl. wody]

  • Arkusze wodorostów Nori
  • Ocet ryżowy
  • Sos sojowy
  • Pokrojona w długie strączki marchewka
  • Ogórek pokrojony w długie i cienkie paseczki
  • Marynowany imbir
  • Marynowane grzyby
  • Prażone ziarna sezamu (do posypania gotowego sushi)


Na zdjęciach nie ma tych składników, ale warto także dodać:

  • Awokado (pokrojone w cienkie paseczki)
  • Proteina sojowa czy imitacja ryb, krewetek etc.
  • Pasta wasabi

Wymieszać ryż z octem ryżowym (ok. 2 łyżki octu ryżowego na 2 szklanki ryżu). (Można też doprawić ryż niewielką ilością cukru).

Umieścić  arkusz wodorostów na macie bambusowej (błyszczącą stroną na dół).  Wyłożyć około 1/3 szklanki ryżu i rozłożyć równomiernie. Zostawić 2 centymetry z jednej strony.  

 Ryż można też pokropić sosem sojowym.

 Poukładać przygotowane składniki.

 Zwinąć w rulonik za pomocą maty bambusowej.

Pokroić i posypać ziarenkami prażonego sezamu.



inne przepisy: http://veganfotoku.blogspot.com/2014/02/weganskie-rollsy-ryzowe-w-nori-z-awokado.html http://wegannerd.blogspot.com/2014/03/wrapsy-z-nori.html http://puszka.pl/przepis/6136-zupa_miso_z_glonami_nori.html

Volume discounts

QuantityDiscountYou Save
2 10.5% Up to 2,83 zł
4 11% Up to 5,92 zł

Reviews

Write a review

Nori suszone, płatki BIO

Nori suszone, płatki BIO

25g BIO Nori można użyć do onigiri (ryżowych kulek) oraz mochi (ryżowych ciastek). Po pokruszeniu można użyć do makaronu. Producent: PORTO MUINOS (Hiszpania).

Path: > > > > Nori suszone, płatki BIO

Customers who bought this product also bought:

6 other products in the same category: