Mąka doskonała na placki, kotlety, do sosów i zup. Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy przybył na początku XVII wieku i stał się jednym z podstawowych źródeł zapotrzebowania na węglowodany.
SKŁADNIKI
obrane, suszone i mielone kłącze topinamburu 100%
Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy przybył na początku XVII wieku i stał się jednym z podstawowych źródeł zapotrzebowania na węglowodany.
Później został wyparty przez ziemniaki. Obecnie topinambur przeżywa swój renesans i coraz częściej stanowi źródło pożywienia i leków.
Topinamburu po wykopaniu nie da się długo przechowywać w postaci świeżej. W postaci suszonej i zmielonej można przez cały rok tworzyć z niego zdrowe i pyszne dania.
Topinambur ze względu na dużą zawartość węglowodanu – inuliny, zalecany jest głównie dla diabetyków oraz osób odchudzających się.
Mąka z topinamburu może służyć do wielu celów np.: placki z topinamburu (tak jak placki z ziemniaków), kotlety z mąki z topinamburu, dodatek do sosów, dodatek do zup, oraz w innych formach według upodobań.
Zrób niskokaloryczne wegańskie spaghetti z...
200ml BIO. Produkt rolnictwa ekologicznego, w...
Truskawkowe, długie żelki-nitki, wegańskie,...
Sos sojowy Shoyu to nieodłączny dodatek,...
(120g) Alternatywa roślinna dla sera...