Olej Sacha Inchi pozyskiwany jest z orzechów rośliny o tej samej nazwie. Wysoka, zawartość kwasu alfa-linolenowego (41g/100ml) Omega 3 (+o6 i o9 w idealnych proporcjach) pozwoli dłużej cieszyć się zdrowiem. Ma wszechstronne zastosowanie kulinarne: poprawia smak sałatek oraz dań warzywnych. A kilka kropel oleju sacha inchi doda uroku dojrzałej cerze (gdy dodasz trochę oleju do kremu).
SKŁADNIKI: olej z nasion sacha inchi* (*certyfikowamy składnik ekologiczny)
Olej Sacha Inchi (znany również jako Inca Inchi) pozyskiwany jest z orzechów rośliny sacha inchi (Plukenetia volubilis), która rośnie w lasach deszczowych w Andach Peruwiańskich, uprawiana była od wieków w peruwiańskich Andach na wysokości 500-1000 m. n.p.m. Tłoczony z niej olej, o delikatnym posmaku fasoli, dotychczas mało znany – teraz stał się prawdziwym odkryciem. Charakteryzuje się wyjątkową kompozycją wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, z wysoką zawartością kwasu alfa-linolenowego (41g/100ml) należącego do nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Zawiera także kwasy omega-6 i omega- 9 w idealnych proporcjach. Codzienne spożycie 2 g oleju z nasion sacha inchi przyczynia się do zachowania normalnego poziomu cholesterolu we krwi oraz Omega 3, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Z tego powodu zyskał opinię „najlepszego oleju na świecie”. Zawarte w nim tokoferole (Witamina E) na poziomie 15mg/100ml działają jak naturalne antyoksydanty – jedna łyżeczka oleju pokrywa 19% rekomendowanego dziennego spożycia Witaminy E. Kilka kropel oleju sacha inchi doda uroku dojrzałej cerze (poprzez nawilżenie oraz regenerację komórek). Dodaj kilka kropel oleju z nasion sacha inchi do codziennego kremu. Olej z nasion sacha inchi nie zawiera alergenów, posiada właściwości nawilżające oraz działa przeciw zmarszczkom. Ponadto przyczynia się do regeneracji zniszczonych i suchych włosów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dzięki swojemu przyjemnemu aromatowi (podobnemu do fasoli), olej z nasion sacha inchi ma wszechstronne zastosowanie kulinarne: poprawia smak sałatek oraz dań warzywnych, może być świetnym i zdrowym składnikiem dressingów, dipów lub majonezu. Sugestia: Dodaj olej sacha inchi do dania z grzybów aby podkreślić ich wyjątkowy smak.
ZALECANE SPOŻYCIE: Wskazówka: Możesz spożywać olej w czystej postaci – taka kuracja nie powinna jednak przekraczać 12-16 tygodni i nie jest polecana kobietom w ciąży. Nie należy podgrzewać.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna - 3404 kJ / 828 kcal
Tłuszcz - 92 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w temperaturze pokojowej, po otwarciu przechowywac w lodówce.
8,17 zł
44,10 zł
53,34 zł
30,74 zł
58,13 zł