1kg. Ekologiczna quinoa czerwona, znana również jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony.
Quinoa była głównym pożywieniem Inków, nazywanym przez nich "królową zbóż" (choć w klasyfikacji botanicznej nie jest uznawana za zboże).
Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.
Sposób przygotowania:
Zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie zagotować 500 ml wody, wsypać 180 g komosy i gotować ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1489 kJ / 353 kcal kJ / kcal
tłuszcz - 6.10 g
węglowodany - 57.00 g
w tym cukry - 1,3 g
białko - 14.00 g
sól - 0.00 g
Informacja alergiczna Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Kraj pochodzenia: Boliwia