25g BIO Nori można użyć do onigiri (ryżowych kulek) oraz mochi (ryżowych ciastek). Po pokruszeniu można użyć do makaronu. Producent: PORTO MUINOS (Hiszpania).
Po namoczeniu Nori powiększa objętość do czterech razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować według uznania ok. 5 minut. Można też przygotować w piekarniku lub na patelni.
Lub moczyć w wodzie przez 5 minut.
Skład: wodorosty Nori* (Porphyra spp.)
*produkt ekologiczny, objęty certyfikatem kontroli ES-ECO-022-GA
Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna - 306 kcal/909 kJ
białko - 33,2 g
węglowodany - 7,1 g; w tym cukier - <0,5 g
tłuszcz - 1,1 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0,49 g
błonnik - 22,9 g
sód - 0,7 g
Składniki:
[Ryż bardzo dokładnie wypłukać (można odstawić na 30 min przed gotowaniem), ugotować w proporcjach 1 szkl. ryżu do 1 i 1/4 szkl. wody]
Na zdjęciach nie ma tych składników, ale warto także dodać:
Wymieszać ryż z octem ryżowym (ok. 2 łyżki octu ryżowego na 2 szklanki ryżu). (Można też doprawić ryż niewielką ilością cukru).
Umieścić arkusz wodorostów na macie bambusowej (błyszczącą stroną na dół). Wyłożyć około 1/3 szklanki ryżu i rozłożyć równomiernie. Zostawić 2 centymetry z jednej strony.
Ryż można też pokropić sosem sojowym.
Poukładać przygotowane składniki.
Zwinąć w rulonik za pomocą maty bambusowej.
Pokroić i posypać ziarenkami prażonego sezamu.
inne przepisy: http://veganfotoku.blogspot.com/2014/02/weganskie-rollsy-ryzowe-w-nori-z-awokado.html http://wegannerd.blogspot.com/2014/03/wrapsy-z-nori.html http://puszka.pl/przepis/6136-zupa_miso_z_glonami_nori.html
25g. Kombu znacznie zwiększa wartość odżywczą...
17,46 zł
Podana cena to cena za 1 opakowanie, w którym...
4,60 zł
400ml BIO. Idealne do tworzenia prawdziwych...
11,62 zł
Figi mogą służyć jako dodatek do porannej...
13,53 zł
Gliniane naczynie (szkliwione od wewnątrz) do...
59,12 zł
17,46 zł
58,13 zł
16,74 zł
54,99 zł
69,24 zł