Nori suszone, płatki BIO

25g BIO Nori można użyć do onigiri (ryżowych kulek) oraz mochi (ryżowych ciastek). Po pokruszeniu można użyć do makaronu. Producent: PORTO MUINOS (Hiszpania).

13,45 zł

Nori suszone, płaty BIO

Darmowa dostawa kurierska od 100zł

darmowa dostawa - free delivery

Więcej informacji

Po namoczeniu Nori powiększa objętość do czterech razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować według uznania ok. 5 minut. Można też przygotować w piekarniku lub na patelni.

Lub moczyć w wodzie przez 5 minut.

 

Skład: wodorosty Nori* (Porphyra spp.)

 

*produkt ekologiczny, objęty certyfikatem kontroli ES-ECO-022-GA

 

Wartość odżywcza w 100g:

wartość energetyczna - 306 kcal/909 kJ

białko - 33,2 g

węglowodany - 7,1 g; w tym cukier - <0,5 g

tłuszcz - 1,1 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0,49 g

błonnik - 22,9 g

sód - 0,7 g



 

 


Składniki:

  • Japoński ryż do sushi (albo "lepki" ryż)

[Ryż bardzo dokładnie wypłukać (można odstawić na 30 min przed gotowaniem), ugotować w proporcjach 1 szkl. ryżu do  1 i 1/4 szkl. wody]

  • Arkusze wodorostów Nori
  • Ocet ryżowy
  • Sos sojowy
  • Pokrojona w długie strączki marchewka
  • Ogórek pokrojony w długie i cienkie paseczki
  • Marynowany imbir
  • Marynowane grzyby
  • Prażone ziarna sezamu (do posypania gotowego sushi)


Na zdjęciach nie ma tych składników, ale warto także dodać:

  • Awokado (pokrojone w cienkie paseczki)
  • Proteina sojowa czy imitacja ryb, krewetek etc.
  • Pasta wasabi

Wymieszać ryż z octem ryżowym (ok. 2 łyżki octu ryżowego na 2 szklanki ryżu). (Można też doprawić ryż niewielką ilością cukru).

Umieścić  arkusz wodorostów na macie bambusowej (błyszczącą stroną na dół).  Wyłożyć około 1/3 szklanki ryżu i rozłożyć równomiernie. Zostawić 2 centymetry z jednej strony.  

 Ryż można też pokropić sosem sojowym.

 Poukładać przygotowane składniki.

 Zwinąć w rulonik za pomocą maty bambusowej.

Pokroić i posypać ziarenkami prażonego sezamu.



inne przepisy: http://veganfotoku.blogspot.com/2014/02/weganskie-rollsy-ryzowe-w-nori-z-awokado.html http://wegannerd.blogspot.com/2014/03/wrapsy-z-nori.html http://puszka.pl/przepis/6136-zupa_miso_z_glonami_nori.html

Rabaty ilościowe

IlośćRabatOszczędzasz
2 1.5% Do 0,40 zł
4 2.5% Do 1,35 zł

Opinie

Napisz recenzję

Nori suszone, płatki BIO

Nori suszone, płatki BIO

25g BIO Nori można użyć do onigiri (ryżowych kulek) oraz mochi (ryżowych ciastek). Po pokruszeniu można użyć do makaronu. Producent: PORTO MUINOS (Hiszpania).

Path: > > > > Nori suszone, płatki BIO

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

5 innych produktów w tej samej kategorii: