Wakame suszone BIO 100g algi glony

100g! Wakame stanowi codzienny składnik potraw kuchni japońskiej, zwłaszcza jako jeden ze składników zupy misoshiru oraz diety Genmai-Saishoku. 

50,23 zł

Wakame suszone BIO 100g algi glony

Darmowa dostawa kurierska od 100zł

darmowa dostawa - free delivery

Więcej informacji

Po namoczeniu Wakame powiększa objętość do czternastu razy w stosunku do swojej suchej wagi. Producent: PORTO MUINOS (Hiszpania).

Wakame stanowi codzienny składnik potraw kuchni japońskiej, zwłaszcza jako jeden ze składników zupy misoshiru oraz diety Genmai-Saishoku

Wakame od wieków jest hodowane w Japonii i Korei. Zdobyło sobie również pewną popularność w USA już w latach 60. XX wieku, w związku z ówczesną modą na makrobiotykę. Sprowadzano je suszone z Japonii. Obecnie dziko rosnące wakame wykorzystuje się również lokalnie w restauracjach orientalnych w Australii.

Moczyć w wodzie przez 20 minut, następnie zmienić wodę i moczyć przez kolejne 20 minut. Po namoczeniu Wakame powiększa objętość do czternastu razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować według uznania ok. 15-20 minut.

SKŁADNIKI
algi morskie Wakame* (Undaria pinnatifida) (*certyfikowany składnik ekologiczny)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 304,9 kcal / 1277,1 kJ;
Tłuszcz: 2,7 g;
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,2 g;
Węglowodany: 38,0 g;
W tym cukry:
Błonnik:
Białko: 16,8 g;
Sól: 3,5 g

-przepisy-

SAŁATKA Z WAKAME

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

parę liści sałaty
trochę wakame (suszone wodorosty), tak 10 gramów
duży pomidor
cebula czerwona lub biała

dressing:
3 łyżki wody
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
trochę sezamowych ziarenek

Przygotowanie: do 15 min.

Rozłożyć na talerzyku poszarpane liście salaty, w środku ułożyć górkę z namoczonych w dużej ilości zimnej wody wakame (znacznie zwiększa objętość), porządnie odciśniętych z wody, poukładać wokół cząstki pomidora i wiórki z cebuli.

Przygotować dressing, dobrze wymieszać jego składniki, polać sałatkę, wierzch posypać ziarenkami sezamu.

Wskazówki i uwagi:

Trzeba uważać, żeby całość nie wyszła zbyt mokra. Dlatego sałata powinna być sucha, glony dobrze odciśnięte, a dressing dolewany stopniowo.

Rabaty ilościowe

IlośćRabatOszczędzasz
2 1% Do 1,00 zł
4 2% Do 4,02 zł

Opinie

Napisz recenzję

Wakame suszone BIO 100g algi glony

Wakame suszone BIO 100g algi glony

100g! Wakame stanowi codzienny składnik potraw kuchni japońskiej, zwłaszcza jako jeden ze składników zupy misoshiru oraz diety Genmai-Saishoku. 

Path: > > > > Wakame suszone BIO 100g algi glony

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

5 innych produktów w tej samej kategorii: