Witamina K2 (MK-7 z sojowego natto) 60 tab.

Witamina K2 jest zalecana osobom dbającym o swoje kości. Niezbędna jako dodatek przy suplementacji witaminy D2/D3 oraz wapnia. Witamina K2 (MK-7) z natto (fermentowana soja) to mało znana witamina która może ocalić zdrowie. 60 tabletek. Producent: MyVita.

28,45 zł

Witamina K2 (MK-7 z sojowego natto) 60 tab.

Darmowa dostawa kurierska od 100zł

darmowa dostawa - free delivery

Więcej informacji

"Wyniki wielu badań klinicznych wykazują, że witamina K2 odgrywa kluczową rolę w utrzymywaniu prawidłowej gęstości kości poprzez ułatwienie transportu wapnia z krwi do kości. Jest ona również konieczna dla białek regulujących poziom wapnia w tętnicach. W przypadku braku odpowiedniego poziomu witaminy K2, wapń we krwi może odkładać się wzdłuż ściany tętnicy doprowadzając do jej zwapnienia. Wraz z wiekiem, niedobór witaminy K2, nawet nie dający żadnych objawów, może stanowić ryzyko i degradować układ krążenia oraz obniżać gęstość kości."

 

Sposób użycia: 1 tabletkę dziennie popić wodą (najlepiej przyjmować między pokarmami bogatymi w tłuszcz roślinny).

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym oraz dzieciom.

 

Składniki: witamina k2 (menachinon-7 z soi) 100mcg.

Inne składniki: celuloza i sól sodowa karboksymetylocelulozy (subst. wypełniające), sorbitol (substancja wiążąca), sole magnezowe kwasów tłuszczowych* i dwutlenek krzemu (subst. przeciwzbrylające). *(V)

1 tabletka zawiera 100mcg (133% zalecanego dziennego spożycia) wit. K2 (menachinon-7 z soi)

 

"Wpływ na gęstość kości został zaobserwowany u pacjentów ze złamaniem szyjki kości udowej, posiadali oni bardzo niski poziom witaminy K2. Silny związek między niedoborem witaminy K2  i zaburzeniami zdrowia kości pokazały zarówno badania kliniczne i laboratoryjne. Stwierdzono że niedobór witaminy K2  powoduje zmniejszenie poziomu osteokalcyny, co z kolei zwiększa kruchość kości. ( 4 , 5 ) Badania wykazały również, że witamina tylko witamina K2 (K1 nie wykazuje takiego działania) w połączeniu z wapniem i witaminą D może zwiększyć wytrzymałość kości przez poprawę ich geometrii ( 6 ). Dodatkowo badania wykonywane przez  M.H.J. Knapen, L.J.Schurgers i C.Vermeer  wyraźnie wykazano, że witamina K2 jest niezbędna dla utrzymania odpowiedniej wytrzymałości kości u kobiet po menopauzie i jest czynnikiem wpływającym na poprawę zawartości mineralnej kości i szerokości szyjki kości udowej  ( 7 ).
Natto - tradycyjna potrawa Japońska
Więcej argumentów wspierających unikalne funkcje witaminy K2 pochodzi z Japonii. Populacja japońska wydaje się mieć niższy stopień ryzyka złamań kości w stosunku do obywateli europejskich i amerykańskich. To stwierdzenie byłoby paradoksalne, jeśli poziom spożycia wapnia byłby jedynym czynnikiem determinującym gęstość kości. Jednak badania przeprowadzone w Japonii i opublikowane w 2006 i 2008 łączy wyższy poziom BMD Japonii z powszechną konsumpcją natto, tradycyjnej potrawy śniadaniowej wykonanej z fermentowanych ziaren soi. Zwiększone spożycie witaminy K2 MK-7 obecnej w natto wydaje się prowadzić do zwiększenia aktywacyjności osteokalcyny i znacznego zmniejszenia ryzyka złamania kości ( 8 , 9 ).
Jeszcze bardziej przekonujące są wyniki badań które również przeprowadzono w Japonii i ogłoszono w 2001 roku, zaobserwowano że zachodzi zależność miedzy ilością spożywanego natto, a ilością złamań kości. W tych regionach kraju, gdzie natto nie jest częścią codziennej diety, złamanie szyjki kości udowej są bardziej powszechne ( 10 )."

źródła:
4 "Correlation of Serum Osteocalcin Fractions with Bone Mineral Density in Women During the First 10 Years after Menopause" M. H. J. Knapen,A. C. Nieuwenhuijzen Kruseman,R. S. M. E. Wouters
5 "Associations between Vitamin K Biochemical Measures and Bone Mineral Density in Men and Women" Sarah L. Booth, Kerry E. Broe, James W. Peterson, Debbie M. Cheng, Bess Dawson-Hughes, Caren M. Gundberg, L. Adrienne Cupples, Peter W. F. Wilson, and Douglas P. Kiel
6 "Vitamin K2 improves bone strength in postmenopausal women" L.J. Schurgersa, M.H.J. Knapenb, C. Vermeer
7 "Vitamin K2 supplementation improves hip bone geometry and bone strength indices in postmenopausal women" M. H. J. Knapen, L. J. Schurgers, C. Vermeer
8 "Association of hip fracture incidence and intake of calcium, magnesium, vitamin D, and vitamin K " Yumi Yaegashi, Toshiyuki Onoda, Kozo Tanno, Toru Kuribayashi, Kiyomi Sakata, Hajime Orimo
9 "Intake of Fermented Soybeans, Natto, Is Associated with Reduced Bone Loss in Postmenopausal Women: Japanese Population-Based Osteoporosis (JPOS) Study" Yukihiro Ikeda, Masayuki Iki, Akemi Morita, Etsuko Kajita, Sadanobu Kagamimori, Yoshiko Kagawa‡, and Hideo Yoneshima
10 "Japanese fermented soybean food as the major determinant of the large geographic difference in circulating levels of vitamin K2: possible implications for hip-fracture risk." Kaneki M1, Hodges SJ, Hosoi T, Fujiwara S, Lyons A, Crean SJ, Ishida N, Nakagawa M, Takechi M, Sano Y, Mizuno Y, Hoshino S, Miyao M, Inoue S, Horiki K, Shiraki M, Ouchi Y, Orimo H
źródło i więcej informacji o K2

Rabaty ilościowe

IlośćRabatOszczędzasz
2 2% Do 1,14 zł
4 4% Do 4,55 zł

Opinie

Napisz recenzję

Witamina K2 (MK-7 z sojowego natto) 60 tab.

Witamina K2 (MK-7 z sojowego natto) 60 tab.

Witamina K2 jest zalecana osobom dbającym o swoje kości. Niezbędna jako dodatek przy suplementacji witaminy D2/D3 oraz wapnia. Witamina K2 (MK-7) z natto (fermentowana soja) to mało znana witamina która może ocalić zdrowie. 60 tabletek. Producent: MyVita.

Path: > > > > Witamina K2 (MK-7 z sojowego natto) 60 tab.

6 innych produktów w tej samej kategorii: