BIO mieszanka seitan (proszek z glutenu, sejtan) pozwoli uzyskać pyszne plastry na kanapki, lub kotlety (do burgerów, jako dodatek obiadowy). SEITAN W PROSZKU BIO 120 g - AMYLON (proszek - gluten)
To jest z glutenu pszennego... Seitanu na słodko nie próbowaliśmy, ale do odważnych świat należy.
Seitan, zwany też inaczej "chińskim mięsem" jest wysokobiałkowym produktem wegańskim, wytwarzanym z glutenu pszennego. Stosuje się go głównie jako substytut mięsa.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1) Do miski wlać szklankę wody (ok.125 ml) i wsypać cały seitan w proszku z torebki. Mieszać (najlepiej widelcem), aby nie powstały grudki do momentu, aż ciasto wchłonie całą wodę.
2) W garnku średniej wielkości zagotować 1,5 litra wody, dodać szczyptę soli i 3 - 4 łyzki sosu sojowego. Gotowe ciasto podzielić i pokroić na kawałki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, każdy kawałek lekko spłaszczyć dłonią.
3) Wrzucić do gotującej się wody i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok.30 minut.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1775 kJ / 422 kcal
Tłuszcz: 7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9 g
Węglowodany: 4,6 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 85 g
Sól: 0,27 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem
VegeVege.pl to odpowiedź na pytanie gdzie kupię seitan
produkty na święta w naszym sklepie internetowym.
Dobra ściema dla mięsożerców
Przypraw sypię 2x więcej niż do innych potraw, ale warto !
Listopadowy numer wegetariańskiego magazynu VEGE!
6,60 zł
120g
5,75 zł
Parówki wegańskie, bezglutenowe, soczewicowe...
13,77 zł
Wędzone tofu BIO 220g SOLIDA FOOD. Bez soli i...
10,24 zł
Czekolada gorzka z suszonym chili BIO (100g)....
15,04 zł