Sos sojowy Shoyu to dodatek, wzbogacający smak m.in. sushi. Sos sojowy to składnik, bez którego japońska kuchnia nie istnieje. Jest dokładnie tym, czym dla kuchni europejskiej jest sól i pieprz. Producent: Arche
SKŁADNIKI: woda, soja* (19%), pszenica*, sól morska, Aspergillus oryzae (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Idealnie nadaje się do potraw z warzyw i wodorostów. Może być spożywany sam jako dip np. do sushi albo w połączeniu z innymi składnikami (np. sojowymi - w ofercie VegeVege znajdują się też sojowe kotlety, kostka sojowa, granulat).
Odrobina sosu sojowego dodana do potrawy podniesie jej walory smakowe i nada charakterystyczny orientalny posmak oraz lekko brązowy kolor.
Stosując sos sojowy należy pamiętać, by dodawać go zawsze na końcu, bowiem długie gotowanie spowoduje, że sos sojowy całkowicie zdominuje całą potrawę.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 262 kJ / 62 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 5,3 g w tym cukry: 1 g
Białko: 9,50 g
Sól: 12,4 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, poniżej 25 st. C
INFORMACJA ALLERGENNA
Zawiera: gluten, soję
wege sushi sklep internetowy
Smażony seitan w sosie sojowym 200g Furn Yuo -...
1kg. Ekologiczna kasza gryczana niepalona,...
400g. JOGURT SOJOWY CYTRYNOWY BIO (z żywymi...
Nasiona lnu zwyczajnego znajdują wszechstronne...
500g. Ekologiczna mąka orkiszowa typ 2000 jest...