Gliniane naczynie (szkliwione od wewnątrz) do parzenia Yerba Mate. Matero Fortaleza 330 ml PIZCA DEL MUNDO. Orientacyjna data dostępności: 08.08.2019
Naczynie do Yerba Mate, o pojemności ok. 330 ml: glina szkliwiona od wewnątrz.
Główną zaletą matero glinianego jest to, że wystarczy przepłukać je wodą. Polecany dla początkujących osób oraz tych, które nie mają czasu lub ochoty na pielęgnację naczyń zrobionych z tykwy. Po za tym - glina dłużej utrzymuje temperaturę. Matero jest cięższe niż tykwa, przez co lepiej leży w dłoni. Jest niestety mniej odporna na rozbicie - więc uważamy i nie wpuszczamy słoni do składu z matero!!!
Do suszu mate można dodawać inne składniki, które mają na celu zniwelowanie goryczki (cukier czy zioła: mięta, mięta pieprzowa, werbena cytrynowa, liście bławatka i inne). Cukier można zastąpić innym zamiennikiem przykładowo stewią, ksylitolem.
Należy pamiętać o kluczowych sprawach, tj: Nie mieszamy suszu bombillą, powoduje to zatykanie jej otworów i powstawanie tzw. błotka.
W pierwszej kolejności wlewajmy do naczynia zimną wodę, aby dłużej utrzymać aromat naparu i jego składniki odżywcze.
Wstrząśnij naczyniem zatykając jego otwór, aby najdrobniejsze elementy mate pozostały u góry.
Do kolejnych zalań używaj wody o temperaturze maksymalnie 75°C.
Bez soli i przypraw. Gotowy dodatek do głównych...
Autorzy: TOM DANIELSON, ALLISON WESTFAHL....
Doskonałe do dań głównych, do smażenia,...
CZEKOLADA CAPPUCINO MIGDAŁOWE Z MORWĄ BIO 50 g...
Kiełkownica (+GRATIS KIEŁKI/NASIONA*). Dzięki...